Ne Tür Ürünler Patentlenebilir? - Patent alma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Ne Tür Ürünler Patentlenebilir? - Patent alma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Hangi Ürünler Patentlenebilir?

Bir fikrin, buluşun ya da tasarımın özgünlüğünü ve sahipliğini korumak için alınan hukuki bir belge olan patent, dünya genelinde milyonlarca kişi ve kuruluş tarafından kullanılıyor. Peki hangi tür ürünler patentlenebilir? Bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız, aşağıdaki bilgiler işinize yarayabilir.

Patentlenebilecek Ürün Türleri

Genellikle teknolojik buluşlar, sanayiye uygulanabilir yeni çözüm yöntemleri, biyoteknolojik buluşlar ve endüstriyel tasarımlar patentlenir. Yeni bir makine, cihaz veya bunların parçaları; bir kimyasal bileşen, ilaç veya bu bileşenlerin üretim süreçleri patentlenebilen ürünler arasında yer alır.

Teknik Buluşlar

Yeni bir ürün, cihaz, sistem veya bunların bir parçasının teknik bir problemi çözen yeni bir şekilde nasıl kullanılacağını gösteren buluşlar teknik buluşlar olarak adlandırılır. Bu tür bir buluş, patent alarak koruma altına alınabilir.

Biyoteknolojik Buluşlar

Biyoteknoloji, mikroorganizmalar, bitkiler ve hayvanlar dahil olmak üzere biyolojik materyallerle yapılan buluşları içerir. Genetik mühendisliği, genetik olarak değiştirilmiş organizmalar ve hücre dışı biyoteknolojik süreçler, patentlenebilir biyoteknolojik buluşlara örnek olarak gösterilebilir.

Endüstriyel Tasarımlar

Bir ürünün biçimi, yapısı veya süslemesi, görsel açıdan yeni ve özgün olduğunda endüstriyel tasarım hakkı alınabilir. Bu hak, tasarımın yenilikçi görünümünü koruma altına alır ve bu haktan yararlanarak tasarımları patente başvurulabilir.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Buluş sahipleri, patent başvurusunu Türkiye'de Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) ya da bulundukları ülkedeki ilgili devlet kurumuna yapmalıdır. Ürününün patentini almak isteyen kişi, buluşunun teknik detaylarını ve buluşu gerçekleştiren kişi veya kişilerin bilgilerini içeren bir başvuru formu doldurmalıdır. Sonuç olarak, patent alma hakkı, belirli kriterleri karşılayan her türden buluş için geçerlidir. Bir buluşun patentini almak, buluş sahibinin özgün fikirlerini koruma altına alarak, onları taklit etmek veya izinsiz kullanmak isteyenlere karşı hukuki bir kalkan oluşturur. Bu nedenle, patent alma süreci ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi sahibi olmak, her buluş sahibi için önemlidir.

Hakkımızda

Hakkımızda

Sorularınız, önerileriniz veya başvurularınız için bize ulaşın; sektörünüz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda size özel çözümler üretelim. İletişim bilgilerimizi aşağıda bulabilirsiniz. İşbirliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz!

Daha Fazla Oku

Veri Marka Tanıtım

Video Cover

Patent Ön Başvuru Formu

BUNU YAPMAYA HAZIR MISINIZ?
Hadi işe koyulalım
Ne arıyorsunuz ? Markanızı Geleceğe Taşıyın: Güvenli Tescil, Kalıcı Koruma, Profesyonel Hizmet.
İletişim