Neye Patent Verilmez?": Patent Hakkına Dair Bilinmeyenler ve Sınırlamalar

Neye Patent Verilmez?": Patent Hakkına Dair Bilinmeyenler ve Sınırlamalar

Neye Patent Verilmez?

Patent, bir buluşa sahip olan kişiye belirli bir süreliğine buluşunu üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkı veren yasal bir korumadır. Ancak her türden buluş ya da fikrin patentle korunması mümkün değildir. Peki, neye patent verilmez?

Buluş Niteliği Taşımayanlar

Bir şeyin patent alabilmesi için öncelikle "buluş" niteliği taşıması gerekmektedir. Teknik problemleri çözme amacı güden ve teknik alanla ilgili yeni çözüm yolları getiren fikirler, buluş olarak kabul edilir. Yani bir malın rengi, boyutu gibi özellikleri; var olan bir şeyin basitçoklarını yapmak; tekrar kullanılabilirlik gibi özellikler buluş olarak kabul edilmez ve bu tür fikirlere patent verilmez.

Teknik Değil, Estetik Özellikler Taşıyanlar

İnovatif bir tasarım olsa dahi eğer bu bir sanatsal yaratıcılık ürünü ise ve teknik bir problemi çözmüyorsa, bu tür fikirlere de patent verilmez. Bunun yerine bu tür tasarımlar, faydalı model veya endüstriyel tasarım tescili ile koruma altına alınabilir.

Doğa Kanunlarına Dayanan Fikirler

Doğada zaten var olan ve keşfedilen kanunlar ya da teorilere patent verilmez. Örneğin, yer çekimi kanunu gibi doğa yasaları veya matematiksel formüller, algoritmalar patentle korunamaz.

Biyolojik Çeşitlilik ve Genetik Kaynaklar

Biyolojik çeşitlilik ve genetik kaynaklar da patent kapsamı dışındadır. Bir canlının DNA'sı, genleri ve hücreleri gibi unsurlar buluş sayılmaz ve bu tür şeylere patent verilmez. Bununla birlikte, genetik maddeler üzerinde yapılan belirli değişiklikler buluş kabul edilebilir ve patentlenebilir.
Tıbbi Tedavi Yöntemleri ve Cerrahi Teknikler
Tıbbi tedavi yöntemleri ve cerrahi teknikler de patentlenemezler. Bu uygulamaların amacı insan sağlığını koruma altına almaktır ve bu nedenle ticari bir kazanç için korunmaları etik olarak kabul edilmez. Sonuç olarak, bir fikrin ya da buluşun patentlenebilmesi için belirli nitelikleri taşıması gerekmektedir. Her ne kadar birçok farklı buluş patentle koruma altına alınabilse de, tüm fikirler ve buluşlar patent kapsamında değildir. Umarız ki bu makale, neye patent verilmediğine dair merakınızı gidermiş ve konu üzerinde daha fazla bilgi edinmenizi sağlamıştır.

Hakkımızda

Hakkımızda

Sorularınız, önerileriniz veya başvurularınız için bize ulaşın; sektörünüz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda size özel çözümler üretelim. İletişim bilgilerimizi aşağıda bulabilirsiniz. İşbirliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz!

Daha Fazla Oku

Veri Marka Tanıtım

Video Cover

Patent Ön Başvuru Formu

BUNU YAPMAYA HAZIR MISINIZ?
Hadi işe koyulalım
Ne arıyorsunuz ? Markanızı Geleceğe Taşıyın: Güvenli Tescil, Kalıcı Koruma, Profesyonel Hizmet.
İletişim