Patent Alma Süreci: Şirket Olmadan Patent Nasıl Alınır?

Patent Alma Süreci: Şirket Olmadan Patent Nasıl Alınır?

Şirket Olmadan Patent Alınır Mı?

Birçok kişi, bir şirketi olmamasına rağmen patent alıp alamayacağı konusunda çeşitli sorular sormaktadır. Cevap kısaca "Evet" şeklindedir. İster bir birey ister bir şirket olsun, herkes belirli koşullar altında patent başvurusu yapabilir.

Patent Nedir?

Bir ürünün, işlemin veya fikrin sahibine belirli bir süre boyunca dış müdahalelerden korunmasını sağlayan resmi belgeye "patent" denir. Bu belge, buluş sahibinin buluşunu belirli bir süre boyunca çoğaltma, satma veya kullanma hakkına sahip olmasını sağlar.

Şirket Olmadan Patent Başvurusu Yapmak

Bireysel olarak patent almak, bir şirket olarak patent almakla aynı prosedürü takip eder. Tek fark, başvuruyu yapan kişinin bir şirket adına mı yoksa bireysel olarak mı başvuru yaptığıdır. Şirket olmadan patent başvurusu yapabilmek için, öncelikle patent alabileceğiniz bir buluşa veya fikre ihtiyacınız vardır. Fikirlerin somut bir formda ifade edilmesi ve çözüm sunduğu bir sorunun belirtilmesi gerekmektedir.

Bireysel Patent Başvuru Süreci

Bireysel olarak patent başvurusu yapmak isteyenler, yetkili patent ofisine başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru formunda, buluş ile ilgili açık ve ayrıntılı bilgilerin yanı sıra başvuru sahibinin ismi, adresi gibi kişisel bilgilerin yer alması gerekmektedir.

Patent Ücretleri

Patent başvurusu yapabilmek için bir takım ücretler ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretler, başvuru ücreti, araştırma ücreti ve inceleme ücreti gibi çeşitli kategorilere ayrılabilir. Her ne kadar bu ücretler ulusal patent ofisinden ofisine değişiklik gösterse de genellikle bireysel başvuru sahipleri için daha düşük tutarlardadır.

Sonuç

Sonuç olarak, şirketi olmayan bir kişi de patent başvurusu yapabilir. Önemli olan, patent hakkı alınacak fikrin ya da buluşun yenilikçi ve orijinal olmasıdır. Dolayısıyla, bir şirketiniz olmasa bile, değerli ve yaratıcı bir fikriniz varsa, bu fikri koruma altına almak ve haklarınızı güvenceye almak için patent başvurusu yapabilirsiniz. Bu sayede, fikrinizi ve buluşunuzu taklit etmek isteyen kişi ya da kurumları engellemiş olur ve fikrinizin değerini artırırsınız.

Hakkımızda

Hakkımızda

Sorularınız, önerileriniz veya başvurularınız için bize ulaşın; sektörünüz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda size özel çözümler üretelim. İletişim bilgilerimizi aşağıda bulabilirsiniz. İşbirliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz!

Daha Fazla Oku

Veri Marka Tanıtım

Video Cover

Patent Ön Başvuru Formu

BUNU YAPMAYA HAZIR MISINIZ?
Hadi işe koyulalım
Ne arıyorsunuz ? Markanızı Geleceğe Taşıyın: Güvenli Tescil, Kalıcı Koruma, Profesyonel Hizmet.
İletişim